Loading…

Er det mulig å få lån på dagen med betalingsanmerkning?

Ved siste del av 2020 var det registrert nesten 250 000 nordmenn med betalingsanmerkninger. Det er en stor del av befolkningen som har betalingsvansker. Dersom du ikke har tilstrekkelig på konto og havner stadig lenger bak med regningene, er dette en svært fortvilet situasjon. Da er det lett å se etter løsninger som du håper kan fikse problemene. Tanken om at du kan ta opp et lån og få pengene på dagen kan virke som redningen. Men hva bør man vite om man vurderer dette?

Hva er lån på dagen?

Lån på dagen er en lånetype der du får svar på søknaden raskt. Som regel allerede innen 24 timer. Det betyr ikke at du får pengene samme dag. I noen tilfeller kan det skje, men som regel må man vente 1 til 2 virkedager. Typisk for denne type lån på dagen er at lånesummen er relativt lav sammenlignet med andre lån. Derfor kalles det ofte smålån.

Smålån er en type forbrukslån. Det er altså lån der du ikke har stilt eiendel som sikkerhet til banken. Forbrukslån er generelt dyrere enn lån med sikkerhet. Smålån er av de aller dyreste variantene. Effektiv rente kan være over 200 % hos enkelte tilbydere. Her er det derfor viktig å sammenligne priser før du godtar et tilbud. Det er ikke bare rentesats som er viktig, men størrelse på etableringsgebyr og termingebyr.

Får jeg smålån om jeg har betalingsanmerkning?

Alle lånetilbydere i Norge er pliktet til å utføre en kredittvurdering før de godkjenner en lånesøknad. Dette inkluderer også lån av mindre summer. Formålet med kredittvurderingen er å vurdere om søker sannsynlig vil greie å betjene lånet. Da ser de på inntekt og gjeld, men også betalingsanmerkninger.

Har du en betalingsanmerkning får du mest sannsynlig avslag på søknad. Du får en betalingsanmerkning når du har en ubetalt fordring, selv etter rettslige skritt. Med andre ord viser dette at du har betalingsproblemer. Dette medfører for stor risiko for lånetilbyder.

En annen faktor er at denne kredittvurderingen også beskytter deg som forbruker. Dersom du har betalingsproblemer vil et så dyrt lån som et smålån sannsynligvis forverre situasjonen. Du får betalt noen utgifter der og da, men etterpå har du fått større utgifter i form av rente og gebyr. Du er det risiko for å få nye betalingsproblemer når det er på tide å betale tilbake lånet.

Har jeg andre alternativ enn forbrukslån på dagen?

Dersom du har en betalingsanmerkning, er det beste du kan gjøre å sørge for å få den slettet. Dette gjør du ved å betale skyldig beløp. Dette er ofte enklere sagt enn gjort. Ingen får tross alt betalingsproblemer av egen fri vilje. Likevel står du mye friere dersom du greier å prioritere utgifter til å fjerne betalingsanmerkning. Da vil du ha større sjanse å få godkjent en lånesøknad. Vær da klar over at smålån er en av de dyreste formene for lån. Andre typer forbrukslån på dagen er noe billigere.

Du vil ikke få et lån på dagen så lenge du har en betalingsanmerkning. Dersom du har eiendom, fortrinnsvis bolig, som du kan stille som sikkerhet har du andre muligheter. Det finnes banker som er villig til å gi lån til de med betalingsanmerkning så lenge de stiller med sikkerhet. Det er som regel en forutsetning at du bruker lånet til å bli kvitt betalingsanmerkning. Samt at du refinansierer annen dyr eksisterende gjeld. Dette er en god måte å bedre økonomien på og gi deg et lite pusterom.

Oppsummering – lån med betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger kan klart minske ditt økonomiske handlingsrom. Førsteprioritet bør derfor være å bli kvitt anmerkningene. Når du da står friere til å få lån må du være bevisst på å ikke ta opp de dyreste lånene. Da er det lett å få betalingsproblemer igjen.