Loading…

Lån uten sikkerhet til studenter

Lån uten sikkerhet er definert som lån hvor banken ikke er sikret gjennom pant i eiendeler. Disse lånene kommer ofte med strengere krav til låntager, og en høyere rente på avdrag. Som ung student er det ikke så lett å stille med pant i eiendeler man ikke eier. Derfor er ulike forbrukslån eller kredittlån eneste muligheten de har. Men så lenge de har god økonomisk oversikt og ansvarlig forbruk kan de trygt signere på selv slike låneavtaler.

 • Med lån uten sikkerhet har ikke banken sikkerhet i pant
 • Dette resulterer i høyere renter på avdrag
 • Det er viktig å ha oversikt over privatøkonomien med slike lån

Studentlivet

Livet som student i Norge i 2020, under en verdensomspennende pandemi, er ikke lett. Alle studenter får normalt over 8 000 kr fra lånekassen, og mer hvis du har barn, men dette strekker ikke alltid til i krisesituasjoner. Med permittering fra deltidsjobber og sosial nedstegning er studenter i disse dager spesielt utsatt, både psykisk og økonomisk. I perioden før storstipendet kommer i januar og august, er mange i en vanskelig situasjon.

De fleste studenter har da god erfaring med lån fra før av. De fleste signerer en stor økonomisk forpliktelse når de inngår avtale med lånekassen og får utbetalt lån hver måned. Dette er derimot den mest gunstige låneavtalen de kommer til å inngå. Forbrukslån og kredittlån er derimot mer ugunstige lån, med større risiko. Generelt anbefales det ikke at studenter tar opp forbrukslån. De fleste banker og låneforetak vil avslå søknader fra uegnede personer.

 • I økonomisk usikre perioder kan studenter ønske mer enn normalt stipend
 • Studenter er godt kjent med lån gjennom lånekassen
 • Studiestipendet er et gunstig lån, forbrukslån er ikke det

Disse studentene kan søke lån

Dersom du lever på studiestipendet fra måned til måned er det ikke anbefalt å ta opp ekstra lån. Dersom du har en annen fast inntekt hver måned kan det være aktuelt. Kanskje du vil kjøpe ferieturen før du får utbetalt feriepenger, for eksempel. De fleste foretak vil også avslå søknader hvor fast inntekt ikke er inkludert, og her gjelder ikke studiestipend eller utbetalinger fra NAV. I tillegg er aldersgrensen på disse lånene lagt på 23-25 år.

Det kan imidlertid være en fordel å ta ulike lån, selv for studenter. Ved bruk av kredittkort, en annen type lån, er det ofte inkludert ulike fordeler. Dette kan være rabatter på nettbutikker, billigere bensin, reiseforsikring og bonuspoeng. I tillegg er du bedre sikret mot konkurs fra bedrifter og svindel på nett. Ta kontakt med ulike banker for en oversikt over hvilke tilbud og fordeler de tilbyr studenter! Eventuelt få hjelp fra et privat sammenligningsforetak.

Dette kan forbrukslånet brukes til

Se for deg at PC’en blir ødelagt rett før hjemmeeksamen, eller at flybilletten hjem til jul blir dyrere enn først antatt. I slike tilfeller er det trygt å vite at du har tilgang til litt ekstra penger. Slike mindre, men forstått store, utgifter er hva studenter burde bruke forbrukslån på dersom det er nødvendig. Mange nettbutikker tilbyr også delbetaling på kjøp av for eksempel PC, som fungerer som et forbrukslån i seg selv.

 • Bruk lån uten sikkerhet på uforventede utgifter
 • Sjekk om det lønner seg med delbetaling eller forbrukslån
 • For større innkjøp, som bil, tilbys andre lån
 • Mange foretak og banker har spesielle kredittlån for studenter
 • Aldri bruk forbrukslån til å betale ned andre lån
 • Finn de beste avtalene ved å sammenligne ulike banker og foretak

Ikke alle låneformål krever lån uten sikkerhet eller kredittlån. Mange studenter utenfor storbyene ønsker for eksempel å investere i en bil. I slike tilfeller kan du få tak i spesialiserte (billån) perfekt designet for dette formålet. Det lønner seg alltid å sjekke alle alternativene tilgjengelig på nett. Det er tidkrevende å gjøre dette selv, så du kan eventuelt få hjelp av en sammenligningstjeneste som kan hjelpe deg med å finne de beste alternativene for ditt formål.

Kredittlån

Den vanligste formen for lån for studenter er kredittlån. Du har selv kanskje hørt om det hvite kortet fra DnB, som er et spesiallagd kort for unge studenter. Dette kan du også få tak i som et kredittkort. Mange andre banker og låneforetak tilbyr lignende avtaler for studenter, som sitter i en litt spesiell økonomisk situasjon. Se gjerne etter studentkort når du leter etter kreditt, da de ofte kommer med bedre avtaler.

Kredittlån fungerer i praksis som et vanlig forbrukslån. Du er først nødt til å søke om kortet. Når du har det i lommeboken, står pengene fritt til disposisjon til det du selv måtte ønske. Innenfor en viss ramme kan du bruke så mye du vil hver måned. Deretter kan du betale tilbake brukt summ til kredittkortkontoen innenfor avtalt tidsperiode. Dersom tidsperioden overstiges, vil renter bli lagt på. Renter på kredittlån er normalt svært høy.

Oppsummering

Lån uten sikkerhet er ofte eneste tilgjengelige lån for mange studenter. Lånene kan brukes til å dekke uforventede utgifter, eller de siste regningene og innkjøpene før stipendet kommer. Derimot er de fleste ikke i økonomisk stand til å søke om lån, med mindre de har en deltidsjobb. Istedenfor bruker mange ulike kredittlån, gjennom kredittkort. Dette kan by på mange gode fordeler, og er en god vane å bruke i hverdagen og på netthandel.